A Duna Televízión futó honismereti sorozat szereplői látogattak el a pénteki eseményre, hogy egy közönségtalálkozó keretein belül meséljenek élményeikről. A rendezvény egy, a Kárpát-medencei turizmussal foglalkozó szakmai nap részeként jött létre a Kárpát-medencei Turizmusfejlesztési Program (NEA-NO-14-SZ) támogatásával.

 

 

4 elkészült évad, 115 adás, 111 közönségtalálkozó – számokban így lehetne leírni a Duna Televízión 2011 óta futó Hazajárók című sorozatot, amely a nézőknek a Kárpát-medence legszebb és legérdekesebb tájait, határon túli magyar közösségeit mutatja be. Kenyeres Oszkár és Jakab Sándor, a műsor két szereplője jött el, és mesélt a műsor létrejöttéről, az egyes epizódok elkészítéséről, és az utazások során felmerülő, néha kalandos nehézségekről.

A Hazajárók közönségtalálkozót turisztikai szakmai nap követte, amely a Kárpát-medencei Turizmusfejlesztési Program keretein belül valósult meg, mely felhívja a figyelmet arra, hogy hiányzik a kárpát-medencei turisztikai együttműködés, az országhatáron átívelő idegenforgalmi összefogások szigetszerűek, csak kezdeti stádiumban vannak, illetve arra, hogy a magyar vonatkozású turisztikai termékek csak az anyaországi relációban vannak jelen. Ebből kifolyólag a program célja a kárpát-medencei belföldi turizmus fellendítése, valamint a helyi és regionális jelentőségű turisztikai hálózatok egységesítésével kárpát-medencei turisztikai hálózat kialakítása.

Elsőként Posch Dániel, a Csillagösvény utazási irodától tartott előadást, kiemelve azt, hogy sajnos kevesen foglalkoznak hazai utak szervezésével, szinte csak a Csillagösvény. Az utazási iroda 50 fajta utat szervez, a Kárpát-medencei túrák mellett. “Azért fontosak ezek az utazások, mert ma még olyan magyar közösségeket találhatunk a határainkon túl, amelyekről nem valószínű, hogy tíz év múlva is meglesznek” – mondta el Posch Dániel.

A délvidéki idegenforgalom problémáiról beszélt Szatmári Sándor, délvidéki idegenvezető, aki egyik megoldandó gondként emelte ki egyrészt az infrastruktúra hiányát, miszerint egy ötven fős csoportnál a szállásolás, vagy éppen az illemhelyek nem elégséges állapota, száma általában alapvető problémát jelent, illetve kihangsúlyozta, hogy az idegenvezetők gyakran felkészületlenek. Ennek a problémának megoldásaként tartományi idegenvezetői oktatás létrehozását javasolta Szatmári Sándor. A délvidéki turizmus javítása érdekében pedig a vízi turizmus, a hajózás fejlesztését, illetve a gasztroturizmus hangsúlyossá tételét szorgalmazta az idegenvezető.

A következő előadó, Faragó Zoltán, aki kőolajkincse miatt Délvidék Dallas-ának nevezett Tóthfaluból érkezett. A 650 fős délvidéki magyarlakata település különleges turisztikai modellt épített ki, ennek lényege a szeretet, az összetartás és a ragaszkodás az ősi gyökerekhez és nagyapáik örökségéhez.

Az utolsó előadás keretein belül a Hazajárók egyik műsorvezetője, Kenyeres Oszkár beszélt a műsor szellemiségét hordozó egyesület létrehozásáról, vagyis egy egységes Kárpát-medencei turisztikai hálózat kiépítéséről. 

Forrás: www.szegedma.hu

Kereső

 Délvidéki Magyar Golgota

busz1

amivarosnk

 

 

Névtelen

 

mozaik muzeumtura logo 445x130

online-jatek

Turul szobrok

Elérhetőségek

Villámposta: 

titkarsag@trianonmuzeum.hu
trianonmuzeum@trianonmuzeum.hu
kolozsvar@index.hu

Levelezési cím:
8100 Várpalota; Pf.107.

Számlaszám:11735005-20567376
Adószám: 18933510-2-19

További információ:
+36 30 646-7089; +36 88 372-721

Nyitva tartás

Március 1. - Október 30.
Hétfő: zárva
Kedd-csütörtök: 10:30 – 16:00
Péntek-vasárnap: 10:30 – 17:00

 

A Múzeum egész évben látogatható!

 

Külső-Magyarországiak (az 1920 után Magyarországtól elszakított területeken élők) számára a Trianon Múzeum látogatása ingyenes!

Belépőjegy áraink:

  • Felnőtt: 1200 Ft
  • Diák, Nyugdíjas: 600 Ft
  • Csoportos jegy (10 fő felett): 600 Ft
  • Családi belépő (2 felnőtt és gyermekeik): 3000 Ft
Tárlatvezetési lehetőség előzetes megbeszélés alapján.