ucso

"Sokak szerint, száz évvel ezelőtt Magyarország volt Európa legváltozatosabb kultúrájú és talán legöntudatosabb országa.

1914-ben a háború kirobbanása Magyarországnak a legkevésbé állott érdekében, de az öt éves világégésben katonáink hősiessége, áldozathozataluk aránya a hadviselők között kiemelkedő helyet vívott ki a magyaroknak.

1918 októberében egy végsőkig kimerült ország várta már a fegyvernyugvást, ám a történelmi Magyarország területén sehol sem álltak ellenséges csapatok, ráadásul a győztesek a világtörténelem legméltányosabb békéjét ígérték, ahol a népek és nemzetek egyenlősége és önrendelkezése fogja meghatározni a világháború utáni Európa politikai és társadalmi berendezkedését.

Úgy tűnt Magyarországnak nincs oka félelemre.

Mégis, alig telt el néhány hét a háború befejezését követően, a kontinens legállandóbb határaival rendelkező Magyarország területének 2/3-át - a fegyverszüneti megállapodások folyamatos megsértésével, az antant felhatalmazásával és a magyar kormány asszisztálásával - elfoglalta az ellenség.

A megszállt területeken a magyar közigazgatást megszüntették, a magyar egyesületek, újságok, színházak többségét betiltották, a magyar kultúrát és jelenlétet őrző köztéri szobrainkat barbár módon lerombolták. A magyarokat - nőket, gyerekeket is - nyilvánosan megalázták, verték, botozták, közel félmillió magyartól pedig - a megszállt területek középosztályától - miután mindenét elvették, marhavagonokba kényszerítve elüldözték szülőföldjükről. A megszállók a magyar polgári lakosság ellen, északon, keleten, nyugaton és délen totális háborút folytattak.

De mi is történt valójában?

Miért fordulhattak ellenünk a nemzetiségeink és Magyarországgal szemben miért hagyta cserben alapértékeit és a méltányos békére vonatkozó ígéreteit a Nyugat? És valójában ellenünk fordultak, vagy egészen máshol kell keresnünk a magyarázatokat?

Le tudjuk-e modellezni, hogy mi történt velünk? Vissza tudunk-e menni az időben, hogy megnézzük, hol hibáztunk? Voltak-e alternatívái és esélyei Magyarországnak?

Játsszuk le újra a történelmet! Jöjjön hát újra az ellenség, a hitszegők, a gyávák és a hátba támadók! Menjünk vissza az időben és álljunk a megalázott és üldözött magyarok mellé! Nincs minden veszve! Még győzhetünk!

Magyarországot meg kell védenünk!"

 

Kereső

 Délvidéki Magyar Golgota

busz1

amivarosnk

 

 

Névtelen

 

mozaik muzeumtura logo 445x130

online-jatek

Turul szobrok

Elérhetőségek

Villámposta: 

titkarsag@trianonmuzeum.hu
trianonmuzeum@trianonmuzeum.hu
kolozsvar@index.hu

Levelezési cím:
8100 Várpalota; Pf.107.

Számlaszám:11735005-20567376
Adószám: 18933510-2-19

További információ:
+36 30 646-7089; +36 88 372-721

Nyitva tartás

Március 1. - Október 30.
Hétfő: zárva
Kedd-csütörtök: 10:30 – 16:00
Péntek-vasárnap: 10:30 – 17:00

 

A Múzeum egész évben látogatható!

 

Külső-Magyarországiak (az 1920 után Magyarországtól elszakított területeken élők) számára a Trianon Múzeum látogatása ingyenes!

Belépőjegy áraink:

  • Felnőtt: 1200 Ft
  • Diák, Nyugdíjas: 600 Ft
  • Csoportos jegy (10 fő felett): 600 Ft
  • Családi belépő (2 felnőtt és gyermekeik): 3000 Ft
Tárlatvezetési lehetőség előzetes megbeszélés alapján.