Különleges könyvcsemegét tarthat a kezében az olvasó, aki fellapozza ezt az ízlésesen megtervezett, finom mívű, keményfedeles kötetet, amely Krúdy Gyula ismeretlen ifjúkori írásait tartalmazza.

A Költő és tündér című kötet a fiatal Krúdy Gyula eddig ismeretlen, kötetben még soha meg nem jelent elbeszéléseiből, cikkeiből, riportjaiból gyűjtött egybe egy reprezentatív válogatást.

Ki az a Krúdy Gyula? Mit tudunk róla? Felvidéki nemesi famíliából származott, Nyíregyházán született. Gyermekkora a Nyírségben és a Szepességben telt. E tájak hangulatvilága egész életén át elkíséri. Történeteinek többsége egy képzeletbeli, mesés Szepességben vagy egy sejtelmes köntösben megjelenő Nyírségben játszódik, később egy újfajta képzelt tájként a régi Pest-Buda látomása is megjelenik.
Sokan rajonganak érte, szenvedélyesen gyűjtik a műveit, élvezettel idézik az ízes, különleges hangulatú, sejtelmes, az írói képzelet misztikus álomvilágából felsejlő mondatokat. Életműve, prózai munkássága terjedelmében valószínűleg még Jókaiét is felülmúlja, életének ötven éve alatt hatvannál több regényt, közel háromezer novellát és elbeszélést, és hihetetlen mennyiségű publicisztikai írást hagyott maga után.
Életművét szinte lehetetlen vállalkozás áttekinteni, teljes kiadása még nincsen, újabb és újabb munkái kerülnek elő, többek között könyvekben meg nem jelent novellái, amelyek újságokban láttak napvilágot.
Stílusában keveredik a romantika és a realizmus, felvillantja az impresszionizmus és a szecesszió jegyeit is. Utolérhetetlen részletességgel ábrázolja a dolgokat, embereket, s a kézzelfogható világ mögötti misztikumot, mesés, képzeletbeli atmoszférát képes mesteri módon megragadni. A művészi ihlet, a valóság mögötti káprázat ábrázolása, a sejtelem, varázslat, hangulat uralkodnak művészetében, s teszik a magyar irodalom talán leglíraibb epikusává.

„A lélek - írja Krúdy - észrevétlenül és tudatlanul komponál meséket, melyekből mint földöntúli zene csendül elő a hullámmormolás, a nyírek susogása és a víz felől kerekedő esti szellő danája, mintha ezer fátyolszöveten át hallgatnánk túlvilági szellemek muzsikáját, s elmosódottan, halkan szűrődik a légen át egy távoli faluból az esti harangszó."
„Valóság és illúzió, jelen és múlt, pontos megfigyelés és impresszionista látomás, ősiség és modernség, nemzeti és egyetemes emberi, realista látás és romantikus hangulat - együtt, egyszerre van jelen a Krúdy-regényékben, Krúdy-novellákban." - írja róla Hegedűs Géza. Új típusú lírai hősei átélik a helyzeteket, hangulatokat, nem arra figyelünk, ami velük, hanem ami bennük történik, tehát nem a cselekmény, hanem a lelki átélés minősége a lényeges.

Krúdy Gyula életművét nem lehet szokványos műfaji kategóriákba gyömöszölni. Nyelvezetének, stílusának sajátságos jellegzetességeit nehéz szavakkal meghatározni, s talán ez is avatja őt az irodalmi ínyencek egyik kedvencévé. Emellett hatalmas életművével, a mondanivaló sajátságosan sejtelmes „csomagolásával", szemléletes írásmódjával egyben a széles tömegek népszerű írója is. Híres volt legendás munkakedvéről, rendkívüli rendszerességéről, hedonista életmódjáról, emellett nagyon magányos ember is volt.
Az ismeretlen ifjúkori írások az 1892 és 1900 közti nyolc év termései. A legkorábbiak gyakorlatilag egy majdhogynem kamasz fiatalember zsengéi, szárnypróbálgatásai, amelyekben máris tetten érhetjük a későbbiekben vérbeli lírai epikussá váló írózseni jellegzetes hangját, különleges stílusát, eklektikus művészi tehetségét. Hangulatok, arcok, sejtelmes helyszínek villannak fel, korabeli emberek alakjai, sorsai elevenednek meg. A pillanatnyi benyomást, az élet röpke jelenéseit, a mozgalmas vagy épp megállni látszó időt ragadja meg Krúdy Gyula mesteri módon. Gyakran pár jelzővel vázol fel egy jelenést, történést, helyszínt, s így szinte egy impresszionista festményt látunk magunk előtt.
Felvillan a házmester, a kocsis, a kasszírnő alakja, boldog vagy csalódott szerelmesek sóhajtozása hallatszik, s az édesbús, keserédes muzsikaszó is szinte a fülünkbe cseng. A háttér, a díszlet pazarul változatos, hol a kávéház, hol egy újságszerkesztőség, hol egy borongós utca a helyszín, s még sorolhatnánk. Az író könnyed eleganciával képes felvázolni a vidék álmos, borongós hangulatát vagy a főváros nyüzsgő, mégis melankolikus atmoszféráját. Gyakran in medias res csap bele az elbeszélésekbe, például: „Egy napon a szerkesztő vidáman jött ki a szobából." Az inkább költői, mintsem a prózára jellemző szokatlan mondatszerkezetei sajátságos ízt, színezetet kölcsönöznek az elbeszéléseknek: „A hangulat rózsaszín fátyola összecsapott a társaság felett."

A novellák címei telitalálatok, utalnak a történet lényegére, ám frappánsak és tömörek, például: „Szerelmes tegnapok", „Sötét eset". Máskor kíváncsivá tesznek, figyelemfelkeltőek: „Ki kopog?". De teljesen szokatlanok is lehetnek: „Az aranyparaszt."
„Az írások meggyőzően bizonyítják, hogy a kamasz Krúdyt nem valamiféle társadalmi kihívások formálták zsenivé: a tizenéves íróban már minden kétséget kizáróan a mi Szindbádunk, az Álmodó, a halhatatlan, a legyőzhetetlen Utazó vezeti a szívet és a tollat.""
Az egyszerű, szép mívű kötet Szabó Pál Csaba szerkesztésében, a Magyar Egyetemi Kiadó gondozásában jelent meg. És „az eredeti századvégi akadémiai helyesírási szabályokat a közölt írásokban megőrizve és helyreállítva, izgalmas, nosztalgikus és megrendítő utazást ígér egy zseniális életmű születésének forrásvidékére és a magyar irodalom csodálatos, páratlan kincsestárának eddig alig ismert rejtekeihez."

A könyv megvásárolható internetes ajándékboltunkban vagy megrendelhető a Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címen és a 36/88/372-721-es telefonszámon.

Ár: 3800 Ft

  • mini-SKMBT_C30015012010350
  • mini-SKMBT_C30015012010360
  • mini-SKMBT_C30015012010370
  • mini-SKMBT_C30015012010371

Simple Image Gallery Extended

 

Kereső

 Délvidéki Magyar Golgota

busz1

amivarosnk

 

 

Névtelen

 

mozaik muzeumtura logo 445x130

online-jatek

Turul szobrok

Elérhetőségek

Villámposta: 

titkarsag@trianonmuzeum.hu
trianonmuzeum@trianonmuzeum.hu
kolozsvar@index.hu

Levelezési cím:
8100 Várpalota; Pf.107.

Számlaszám:11735005-20567376
Adószám: 18933510-2-19

További információ:
+36 30 646-7089; +36 88 372-721

Nyitva tartás

Március 1. - Október 30.
Hétfő: zárva
Kedd-csütörtök: 10:30 – 16:00
Péntek-vasárnap: 10:30 – 17:00

 

A Múzeum egész évben látogatható!

 

Külső-Magyarországiak (az 1920 után Magyarországtól elszakított területeken élők) számára a Trianon Múzeum látogatása ingyenes!

Belépőjegy áraink:

  • Felnőtt: 1200 Ft
  • Diák, Nyugdíjas: 600 Ft
  • Csoportos jegy (10 fő felett): 600 Ft
  • Családi belépő (2 felnőtt és gyermekeik): 3000 Ft
Tárlatvezetési lehetőség előzetes megbeszélés alapján.