A Trianon Múzeum egyik, 2013-ban megnyílt kiállításán egy 30-as évekbeli polgári szalon elevenedik meg. A bemutatott tárgyak között egy korabeli, értékes kottagyűjtemény is látható, amely az irredenta zenekultúra klasszikus alkotásait jeleníti meg.
Eme gyűjtemény egyik különleges darabja a legendás, egy korszak tragikus hitvallását tömören kifejező Magyar Hiszekegy kottája is.

1920-ban a Védő Ligák Szövetsége pályázatot hirdetett meg, mégpedig egy legfeljebb húsz szóból álló ima vagy fohász, valamint egy legfeljebb tíz szóból álló jelmondat megírására.

Egyértelműen kinyilvánított célja az volt, hogy a pályaművekben világosan fogalmazódjék meg a magyar nemzet óhaja, sőt törekvése Magyarország területi integritásának megőrzésére. Egyszerű nyelven szólva az, hogy a magyar nép minden erejével küzdeni fog a trianoni döntés után elvesztett területek visszaszerzéséért.
Az első kategóriában Papp-Váry Elemérné, Sziklay Szeréna háromsoros imája, míg a másikban egy ismeretlen szerző jelmondata vitte el a pálmát.

A fohász így szól:
„Hiszek egy Istenben, hiszek egy hazában:
Hiszek egy isteni örök igazságban,
Hiszek Magyarország feltámadásában! Ámen."

A háromsoros kis ima a keresztény Hiszekegy mintájára készült, de itt Isten mellett a Haza a leglényegesebb elem. S a nemzet az isteni gondviselésben s igazságtételben hisz rendületlenül... A Horthy-korszak nemzeti imádsága, a jelmondattal („Csonka Magyarország nem ország, egész Magyarország mennyország") együtt pedig a magyar irredentizmus himnusza lett.

Az ima szerzője, Papp-Váry Elemérné, Sziklay Szeréna költőnő a három sort a későbbiekben 15 strófára bővítette, s így Hitvallás címen került a köztudatba.

A fohászt Szabados Béla zeneszerző zenésítette meg 1921-ben, aki számos díjnyertes dalt, kórusművet, vonósnégyest, sőt, daljátékokat, operetteket is írt. Nevét a Magyar Hiszekegy tette őt ismertté.

A kottakönyv nemcsak a díszes borítót, illetve a zongorára, valamint gyerekkarra és zongorára-orgonára átírt darabot tartalmazza.

A kötetben megtaláljuk a Hiszekegy 15 versszakának szövegét és egy részletes jegyzőkönyvet is, amely a megzenésítésre kiírt pályázat döntése alkalmával készült 1921. május 21-én. A döntést a magyar zeneakadémia felügyelte, a mű bemutatására szintén ott került sor, a kottában tehát – a bírálóbizottság aláírásai mellett – a zeneakadémia hangversenytermének képe is helyett kapott.

  • mini-hiszekegy-1
  • mini-hiszekegy-2
  • mini-hiszekegy-3
  • mini-hiszekegy-4
  • mini-hiszekegy-5

Simple Image Gallery Extended

 

Kereső

 Délvidéki Magyar Golgota

busz1

amivarosnk

 

 

Névtelen

 

mozaik muzeumtura logo 445x130

online-jatek

Turul szobrok

Elérhetőségek

Villámposta: 

titkarsag@trianonmuzeum.hu
trianonmuzeum@trianonmuzeum.hu
kolozsvar@index.hu

Levelezési cím:
8100 Várpalota; Pf.107.

Számlaszám:11735005-20567376
Adószám: 18933510-2-19

További információ:
+36 30 646-7089; +36 88 372-721

Nyitva tartás

Március 1. - Október 30.
Hétfő: zárva
Kedd-csütörtök: 10:30 – 16:00
Péntek-vasárnap: 10:30 – 17:00

 

A Múzeum egész évben látogatható!

 

Külső-Magyarországiak (az 1920 után Magyarországtól elszakított területeken élők) számára a Trianon Múzeum látogatása ingyenes!

Belépőjegy áraink:

  • Felnőtt: 1200 Ft
  • Diák, Nyugdíjas: 600 Ft
  • Csoportos jegy (10 fő felett): 600 Ft
  • Családi belépő (2 felnőtt és gyermekeik): 3000 Ft
Tárlatvezetési lehetőség előzetes megbeszélés alapján.